3 здравословни есенни рецепти с тиква

In: Здравословна храна и спорт On: Comment: 0 Hit: 87

Кой е вкусът на есента? Е, разбира се, този на тиква! Прочетете статията ни, за да научите няколко лесни, прости и здравословни рецепти с тиква!

Тиквата е царицата на есента! Тя е изключително полезна, здравословна и страшно вкусна. А, Вие, обичате ли я? Тя е един от нашите фаворите за сезона и именно затова сме й отделили специално внимание в блога ни. Ето няколко страхотни здравословни рецепти, които  сме Ви подбрали. Насладете им се сега!

Хумус от тиква

рецепта на хумус от тиква

Количество: 8 порции

Време за подготовка: 10 минути

Време за готвене: 50 минути

Необходими продукти:

1 малка тиква (около 500гр.)

зехтин (за печене)

2 скилидки чесън (обелени)

½ лимон (сочен)

2с.л. „тахини“ паста (здравословна паста от тахан)

400гр. нахут (отцеден)

1 червен пипер (обелен и нарязан на ситно)

1 жълт пипер (обелен и нарязан на ситно)

малки хлебни пръчици (солети)

Начин на приготвяне:

1. Разрежете горната част на тиквата, така че да получите похлупак.

2. Издълбайте и извадете семките, а след това и месото на тиквата. 

3. Загрейте фурната на 200 градуса (180 градуса с вентилатор). 

4. Сложете в тава нарязаната тиква на парченца, като прибавите към нея скилидките чесън и зехтина. Овкусете продуктите и ги изпечете за около 45 минути, докато омекнат. След като са готови, ги оставете да изстинат. 

5. Сложете готовата изпечена смес в блендер, заедно със сока от ½ лимон, пастата „такини“ и нахута. Подправете със сол и пасирайте до получаването на гъста и мека смес. Ако сместа е много гъста, добавете малко масло. 

6. Когато сместа (хумуса) е готова, напълнете издълбаната тиква с нея. 

7. Гарнирайте тиквата, с хумус, с нарязаните чушки на лентички и хлебните пръчици.

Пилешко с тиква и нахут

рецепта на пилешко с нахут и тиква

Количество: 6 порции

Време за готвене: малко повече от 1 час

Необходими продукти:

500гр. тиква (заедно с кората и семената)

4с.л. олио

1 голяма глава лук (нарязана)

½ч.л. смлян джинджифил 

½ч.л. смляна канела

4бр. пилешки гърди (без кокали и кожа; всяка гърда нарязана на 3 парчета по ширина) 

400гр. обелен домат (нарязан)

1- 2ч.л. захар

2- 3ч.л. хариса (люта подправка)

400гр. нахут (отцеден и изплакнат)

3с.л. нарязан кориандър

Начин на приготвяне:

1. Обелете тиквата, отстранете кората и семената, и нарежете месото й на парченца. 

2. Загрейте олио в голям тиган и запържете лука до златисто (за около 10 минути). 

3. В тигана прибавете джинджифила, канелата и пилешкото месо. Гответе ги за около 3- 5 минути, като ги бъркате леко до получаването на кафяв цвят.

4. После добавете доматите, захарта и хариса. Овкусете ги и разбъркайте добре.

5. Следващата стъпка е да добавите в тигана нахута и 4- 5с.л. вода. Затворете тигана с капак и гответе около 20- 30 минути (докато пилешкото и тиквата омекнат).

6. Поставете и разбъркайте нарязания кориандър преди самото сервиране. 

Здравословни палачинки с тиква

рецепта на здравословни палачинки с тиква

Количество: 9 големи палачинки (27 малки палачинки)

Време за подготовка: 10 минути

Време за готвене: 30 минути

Необходими продукти:

200гр. обикновено брашно

½ч.л бакпулвер

200мл. мляко

100гр. пюре от тиква

1 яйце (отделете жълтъка от белтъка)

Начин на приготвяне:

1. Изсипете в купа брашното и бакпулвера.

2. Отделно смесете млякото, пюрето от тиква и яйчния жълтък. 

3. По средата на брашното направете кладенче и добавете постепенно млечната смес в него. Продължете докато получите тесто без бучки. 

4. Разбийте яйченият белтък и го завийте в тестото.

5. Загрейте тиган с незалепващо покритие и гответе по 1 голяма (3 малки) палачинки. Ако готвите наведнъж по 3 малки палачинки, за всяка една от тях използвайте по 1с.л. от сместа. 

6. След като добре изпечете едната страна, обърнете внимателно палачинката от другата. Внимавайте да не станат твърде кафяви. 

7. Продължете по същият начин с останалата смес. 

8. Гарнирайте готовите палачинки по ваш вкус и предпочитания. Може да експериментирате смело!

Оценка за статията

Оценка: 5 / 5 (1 гласувал)

Comments

Leave your comment