Агнешка вълна: какво е и как да се грижим за нея

In: Мода и Стил On: Comment: 0 Hit: 734

Онлайн магазин ONYX FASHION предлага красиви и висококачествени модели на зимни якета от агнешка вълна. За да получите повече информация относно материята, прочетете статията в блога ни!

Какво знаем за агнешката вълна при облеклата? Защо е предпочитана материя при зимните дрехи?

Агнешката вълна е вълната от първото стригане на овцата, когато тя е на възраст около 7 месеца. Руното (косата на агнето) е 50мм или по-късо. То е изключително меко, хлъзгаво и еластично. Това е най-високото качество на овча вълна, което може да се намери на пазара! 

Копринената му мекота и топлина позволяват на влакната от агнешка вълна да се използват в производството на облекла, които могат да се носят близо до кожата. Агнешката вълна има и други ценни качества: тя е най-хипоалергенната от всички видове вълна и устоява на прахови акари, което е прави идеален избор за спално бельо. Повечето вълнени дрехи за деца са изработени точно от агнешка вълна. 

жълто зимно дамско яке от агнешка вълна

Агнешката вълна е:

Водоустойчива. 

Вълнените влакната имат водоотблъскващ външен слой, който обгражда всяко кухо влакно. Сърцевината на влакното абсорбира до 1/3 от теглото си при пари от влага, без то да стане влажно, защото твърдият външен слой предпазва от външна течна влага. Това води до отблъскване на водата, но влагата се абсорбира, което помага за термичната регулация. 

Дишаща 

Агнешката вълна е естествена дишаща материя, която регулира отлично телесната температура. 

Попива влагата/ Регулира влажността

Вълната задържа външната влага далеч от кожата, а също така попива изпотяването, като по този начин поддържа тялото топло и сухо. Имайте в предвид, че овчата вълна може да абсорбира 33% от теглото си във влага, без да нарушава изолационната си способност.

Перфектен изолатор

От хиляди години овцете успяват да оцелеят благодарение на вълнените си палта, които ги предпазват от силен студ и топлина. Вълнените влакна образуват въздушни джобове, които улавят въздуха, помагайки да се осигури топлинна бариера. Когато носите вълна до кожата си, тя задържа топлината на тялото Ви. Агнешката вълна поддържа топлотата и отблъсква парите от влага, именно за това е толкова предпочитана!

Смесва се добре

Вълнените влакна могат да се смесват с други естествени или синтетични влакна, за да се създаде широк спектър от различни материи.

Пречиства въздуха

Доказано е, че овчата вълна абсорбира и неутрализира вредните вещества, защото тя е естествен протеин. Тя абсорбира вредните и миризливи вещества и ги неутрализира чрез процес, известен като хемисорбция. Именно за това използването на овча вълна, като изолация например, има ползи за здравето и създава усещане за добър климат на закрито.

Не гори

Това е единственото влакно, което естествено устоява на пламък и веднага щом пламъкът бъде премахнат, той всъщност ще се самоугаси. В резултат на високото съдържание на азот на вълната, тя просто ще тлее, вместо да избухне в пламък. Всъщност, за да изгори вълната, ще трябва да я нагреете до температура над 560 градуса. 

бяло зимно дамско яке от агнешка вълна

Грижи за дрехите от агнешка вълна:

Пране на ръце:

Обърнете дрехата наопаки. 

Използвайте перилен препарат за вълна. 

Изперете дрехата в не гореща вода. Не я търкайте и не я разтягайте. Масажирайте дрехата внимателно с върха на пръстите.

Не я изстисквайте. Изплакнете дрехата в топла вода. В никакъв случай не я местете от топла в студена вода, защото влакната ще се свият и ще я деформирате. 

Нежно с натискащи движения отстранете излишната водата от плата и поставете дрехата върху чиста, суха кърпа. Навийте дрехата заедно с кърпата на руло и натиснете, за да излезе водата. В никакъв случай не изстисквайте и не я усуквайте! Развийте дрехата и я разпънете в оригиналният й вид и форма.

Оставете дрехата да изсъхне на въздух върху чиста и суха кърпа, или плоска стойка за сушене! 

Машинно пране:

Преди да поставите дрехата в пералнята проверете етикета й дали позволява да се пере машинно. Имайте в предвид, че чрез машинното пране вълната изгубва меката си привлекателност с времето!

Обърнете дрехата наопаки и я поставете в торба за пране. 

Перете задължително на програма за деликатно пране и на температура от 30 градуса. 

За да изсушите дрехата я поставете върху чиста и суха кърпа, и я разпънете върху плоска повърхност. Оставете я така на проветриво място, за да изсъхне сама. 

Химическо чистене:

Всички видове агнешка вълна могат да бъдат подложени на химическо чистене. Предимствата са, че дрехата остава лека и това, че възпира молците, тъй като те не харесват химическата миризма. Недостатъка при химическото чистене е, че дрехата губи своята мекота. 

синьо зимно дамско яке от агнешка вълна

Оценка за статията

Оценка: 5 / 5 (2 гласували)

Comments

Leave your comment