Био или органично: каква е разликата?

In: Здравословна храна и спорт On: Comment: 0 Hit: 1962

В категорията „Здравословна храна и спорт“ заложихме този път на тема, която може би вълнува повечето от Вас, които държат на здравословният начин на живот. Прочетете статията, за да научите повече по темата!

Органичните и био продукти са тези, които нямат остатъци от пестициди и хората, които ги предпочитат, държат много на здравето си. Етикетите, върху храни, с надпис „Bio” или “Organic” предимно се поставят на продуктите, за да ги отличат от масовата продукция на пазара. 

Какво е ОРГАНИЧЕН продукт?

органични плодове и зеленчуци

Органичната храна се произвежда по традиционен начин, без да се използват химически продукти или генетична модификация чрез вмъкване на генни последователности. Изборът на органични продукти показва уважение към природата и околната среда. Етикетът на органичен продукт, върху дадена храна, е гаранция, че храната е произведена в съответствие с принципите на органичното земеделие. Това означава, че производството е било осъществено чрез устойчиви методи и с екологичен баланс, хуманно отношение към животните и поддържане на биологичното разнообразие. Как точно се прави това зависи от производителя на храната, както и от правилата и разпоредбите в дадената страна. Такива храни, включително месото, не използват синтетични пестициди, хербициди, антибиотици и хормони на растежа. Органичните храни имат известни ползи за здравето, особено за децата, а хора, избиращи да консумират такива храни, водят здравословен начин на живот.

Какво е БИО продукт?

кошница с био продукти

Терминът „био“ се използва за храна, отглеждана в ЕС, която демонстрира грижа за околната среда, естествени генетични процеси, естествена репродуктивна стратегия и грижа за биологичното разнообразие. Био продуктите са по-скъпи от конвенционалните и органичните, но се счита, че си струват разходите. Все повече родители предпочитат да купуват био храни за своите бебета. Когато купувате такъв продукт, имайте в предвид, че наистина си заслужава!

Каква всъщност е разликата между био и органично?

био и органични продукти

Разликата между „био“ и „органично“ е на потребителско ниво. Нито един от двата вида продукти не може да се третира химически или да бъде ГМО (генетично модифициран организъм). Счита се, че и двете проявяват по-голямо уважение към природата. Био продуктите се възприемат като по-естествени от органичните, съдържат повече хранителни вещества и следователно са по-здравословни. Но от своята страна пък се предполага, че органичните продукти са по-екологични и уважаващи околният свят. 

Объркахте се, нали? Може би разликата между двата вида продукти: „био“ и „органични“, е само в цената. На пръв поглед те изглеждат едни и същи, но реално разликата е в съзнанието на потребителя. Когато купувате храна с етикет „био“, може би Вие го правите, за да се покажете пред другите, а ако се храните по здравословен начин, органичните продукти, са определено пътят, по който трябва да вървите. 

Ние Ви съветваме да помислите добре и да изберете своят избор между двата вида продукти, но запомнете едно: те определено са много по-здравословни и си заслужават, ако държите на здравето и тялото си!

Оценка за статията

Оценка: 4.5 / 5 (2 гласували)

Comments

Leave your comment